Att bli en bättre ryttare handlar framförallt om en sak: att sitta timme ut och timme in på hästryggen. Men det finns även en hel del andra träningsövningar som är bra att göra. Dels för att balansera ut de muskler du tenderar att bli väldigt stark i som ryttare, och dels för att faktiskt klara av alla dessa timmar i sadeln.

Styrkeövningar som skadeförebyggare
Ryttare är oftast väldigt starka i höftböjarna. För att kompensera upp för det är det bra att också lägga tid på att träna rumpan. Det gör du bäst med den klassiska övningen knäböj med eller utan vikt. Alternativ är att göra utfallssteg eller träna benpress på gymmet. Som ryttare är det också viktigt med en bra hållning för att hålla i längden. Träna mycket mage: situps och plankan, och gärna marklyft för att få upp en riktigt bra bålstabilitet. Din kropp kommer tacka dig i längden. Det är lätt att skada sig som ryttare om man inte är stark nog. Utöver risken för att ramla av hästen är även förslitningsskador vanliga så det är viktigt att jobba mycket förebyggande. För dig som redan har dragit på dig en sådan skada är det däremot viktigt att snabbt behandla den hos en naprapat för att det inte ska bli värre.

Two female horse riders looking at each other and smiling.

Two female horse riders looking at each other and smiling.

Rörlighetsträning för ryttare
Rörlighet är A och O i de flesta sporter, så även för ryttare. Vi sitter gärna länge i sadel och blir stela. SÅ se till att stretcha och tänja musklerna både före och efter ett pass på hästryggen. Du kommer tacka dig själv dagen efter. Andra bra sätt att öka rörligheten är genom att träna till exempel yoga eller pilates som både sträcker ut och stärker de muskler du behöver för att bli den bästa ryttare du kan bli. Stretching har i många studier visat sig kunna vara dels skadeförebyggande, men också något som gör att dina muskler svarar bättre på träning. Var dock försiktig så att du inte tänjer för mycket och skadar dig. Värm alltid upp innan även om det bara är ett stretchningspass du ska göra.