När man skaffar häst kommer man ganska snabbt att inse att stalljobbet är tungt och om man har ett eget stall får man göra allt jobb på egen hand. Men det finns sätt att underlätta arbetet på. Här får du några tips.

Mocka i hagarna

Oavsett om hästens hage är liten eller stor måste man tänka på att mocka den. Det gör hagen fräschare och dessutom är risken mindre att hästarna drabbas av olika parasiter. Men att mocka en hage kan vara ett tungt jobb. Om du har en fyrhjuling med en smart atv-kärra efter blir det lättare. Då kan du bara skyffla upp gödseln i kärran och sedan åka för att tömma den direkt på gödselstacken. Du slipper alltså tunga och otympliga skottkärror.

Transportera vatten

En häst dricker en hel del vatten varje dag. Den ska kunna dricka både i boxen och på betet. Men om hästen inte har en vattenkopp i boxen eller om det inte finns vatten på betet måste vattnet transporteras dit. Det är ett tungt arbete men det finns möjlighet att underlätta det. Du kan till exempel köpa en större säck med ventil som läggs i skottkärran. På så vis kan du lätt transportera vattnet och fylla på där det behövs.

Lättare utfodring

Om det finns flera hästar i stallet som ska utfodras kan det bli ett väldans spring med alla fodersorter eftersom alla hästar i regel äter olika saker. Köp en större trädgårdskärra med hjul. På den kan sedan foderhinkar, mineraler och liknande placeras. När det är dags att fodra tar du bara av locket på burkarna och drar kärran genom stallet. Vid varje krubba fyller du sedan enkelt på det foder hästen ska ha.

Lättare strö i boxarna

Det finns flera sorters strö att ha i hästens box. Saker som halm och spån väger och en del och det kan bli tungt att flytta runt på. Spånpellets är betydligt lättare. Det är pressat spån som man blöter upp i boxen så att det expanderar. Det tar också mindre plats när det gäller förvaring. Både smart, hygieniskt och enkelt!