Att åka på ridläger är en stor dröm för många barn och ungdomar. Att spendera en hel vecka tillsammans med andra hästintresserade och få nya vänner, kanske för livet. Även om man har häst själv och lever stallivet varje dag kan det vara roligt att åka iväg och träffa andra med samma intresse. Det finns ridläger för de allra flesta nivåer, även för vuxna nybörjare.

Instructor teaching a young girl how to walk a horse.

Det finns många olika typer av ridläger så det går att hitta något för de allra flesta, oavsett om man är nybörjare eller vill träna inför dressyr- eller hopptävlingar. Det finns också ridläger som är särskilt anpassade för att kunna hjälpa de som har någon funktionsnedsättning. Talar man inte svenska finns det ridläger som har lärare som kan flera språk.

Ofta längtar många efter ett ridläger där man sover över tillsammans med de andra under några dagar, men om man inte känner att man vill sova utan sin familj finns det också läger för familjer eller så kallade dagläger, där man är på lägret under dagarna men sover hemma. Om man rider på ridskola kan det vara bra att prata med någon av ridlärarna eller de andra på ridskolan om vilket läger som passar bäst.

Ordna ridläger själv

Om man inte har möjlighet att åka på ridläger kan man ändå med hjälp av kompisar och deras föräldrar arrangera sitt eget lilla ridläger. Om man inte bor på någon stor gård med massor av sovplatser kan man till exempel använda en bäddsoffa eller låta kompisarna ta med luftmadrasser för att skapa en egen ridhelg.

Tillsammans kan man planera vad man ska göra under två eller tre dagar. Kanske rider man längs med stranden en dag och tar med matsäck. En eftermiddag kanske man fokuserar på att lära sig mer om vanliga hästsjukdomar och hur man upptäcker dem. Genom att alla läser in sig på något särskilt ämne kan man dela med sig av kunskapen till varandra.