Oavsett om du ska bygga ett nytt stall eller om du ska renovera ett, finns det en hel del du bör tänka på när det gäller inredning och byggnation. Det är inte alltid så enkelt som man först kan tro att få ett stall att se ut precis som man vill. Ibland går det helt enkelt inte. Men genom en del planering och eftertanke kan man i alla fall göra så gott man kan.

Golv och väggar i stallet

När det gäller byggnation av ett stall måste man se till att både golv och väggar är i bra skick. Om det redan finns ett stall på platsen kan det vara klokt att städa ur det ordentligt och sedan se över hur byggnationen ser ut. Golvet kan vara i gott skick men det är ofta klokt att lägga på en gummimatta över det. När det gäller stallets väggar måste man se till att de är i tillräckligt bra skick för att hästar ska kunna vara där. Materialet måste vara tillräckligt bra för att tåla kraften från både en och två hästsparkar.

Sadelkammare

I stallet är det också bra att ha en sadelkammare. I många stall passar man på att måla den samt inreda den med stolar och annat så att man kan sitta där inne och prata, putsa utrustning och fika tillsammans. Det blir lite av ett samlingsrum i stallet helt enkelt. Det är också bra att se till att sadelkammaren har ett bra lås. Det förekommer en hel del sadelstölder överallt i landet och om man inte vill låsa hela stallet är det i alla fall bra att skydda sin sadelkammare.

Foderkammare

För att undvika att hästen tar sig in i foderkammaren är det viktigt att den är väl skyddad. En stor fördel är om fodret kan förvaras en trappa upp eller rent av i låsta kärl. En häst som äter för mycket kan snabbt få kolik och det kan sluta med att hästen måste avlivas.

Viktiga tillbehör i stallet

När det gäller stallets inredning är det klokt att tänka praktiskt. Täckeshängare, mjuka krokar, ringar för vattenhinkar och foderkrubbor är sådant som bör finnas, gärna i eller på varje box. Då finns det gott om förvaring och hästen ges möjlighet att äta och dricka. Det är också viktigt att tänka på säkerheten. En brandsläckare och brandlarm är inte fel att ha i stallet.

Brandskydd

Det finns regler och rekommendationer för hur man bör hantera brandrisken som faktiskt finns i ett stall. Spån, halm, torrt foder och liknande är sådant som lätt börjar brinna. Det kan räcka med en gnista som skapas när hästens stålskodda hovar slår emot betonggolvet, och plötsligt brinner stora delar av stallet.