När man rider sitter man som ryttare oftast i en sadel på hästens rygg. Sadeln ger ryttaren en bättre sits och den fördelar också belastningen över hästens rygg på ett bättre sätt. Men en sak som är extremt viktigt att tänka på är att sadeln måste passa både häst och ryttare. Det är verkligen värt att lägga tid på att hitta en variant som verkligen fungerar.

Hur hittar man rätt sadel?

Sadlar kostar en del pengar och det är inte ovanligt med sadelstölder runt om i landet. Att bli av med sin sadel kan vara väldigt tufft om man hittat en som verkligen passar både sig och sin häst. Ofta lägger man ut en hel del tid och pengar på att prova ut sadlar, på att anlita sadelutprovare och på att köpa in olika sorter som sedan testas på hästen. Att hitta rätt sadel är inte lätt, och känner man sig det minsta osäker kan det vara klokt att anlita hjälp.

Vojlock eller schabrak

Under sadeln ligger en vojlock eller ett schabrak som både skyddar hästens rygg från skav, och som ger sadeln skydd mot svett och hår från hästen. Hos Hestbolaget finns flera varianter som passar de flesta sadlar. En vojlock eller ett schabrak kan också användas tillsammans med en padd för att få en något felaktig sadel att ligga bättre tillfälligt.

Sadel som passar ryttaren

Som ryttare måste man hitta rätt i sadeln och man måste sitta bra i den. Sadlar kan ha olika modeller på säten, de kan vara större eller mindre och ha olika finesser som passar vissa ryttare men inte andra. En lite kraftigare ryttare kan i regel inte sitta bra i en sadel med väldigt litet säte, medan en nätt ryttare kan glida runt för mycket i en för stor sadel. Att som ryttare provsitta sadeln är därför väldigt viktigt.

Vad händer om sadeln inte passar?

Om sadeln inte passar ryttaren blir det obekvämt att rida, och dessutom kommer ryttaren inte att kunna ge hästen rätt hjälper. Det gör att hästen kan uppfattas som svårriden. Är det så att sadeln inte passar hästen kan den få obehag. Hästen kanske inte vill gå framåt på grund av att den har ont. Sadeln kommer inte heller att kunna fördela ryttarens vikt på rätt sätt, vilket även kan göra att hästen får allvarligare skador i ryggen eller i andra leder.

Vad kostar en sadel?

Det kostar en del pengar att ha häst och just sadeln är i regel en av de dyraste sakerna att köpa när det kommer till hästens utrustning. Ibland kan man ha tur att hitta en passande sadel på second hand för ett par tusen kronor. Andra gånger kan man tvingas köpa en helt ny sadel, och kanske måste också vissa förändringar göras på den. Då kan sadeln kosta uppåt 50 000 kronor eller kanske mer. Det kan alltså vara klokt att tänka över den kostnaden redan innan man skaffar sin häst.