I den här artikeln vill vi berätta om de vanligaste hästsjukdomarna som du bör ha god kunskap om inför ett eventuellt hästköp. Självklart går det inte att redogöra i detalj för dem, men du kan i alla fall få en uppfattning om var du kan börja för att sedan läsa vidare.

Fång

Fång är en inflammation i hästens hov och ben. Man känner oftast igen det på att hästen står med tyngden så mycket som möjligt på de bakre hovarna. Hovarna känns varma och hästen verkar hängig. Ofta beror fång på förändringar i fodret, och därmed matsmältningen, men det finns fler orsaker och det är inte alltid som det går att säga precis varför en häst drabbas. Om du misstänker att din häst har fång ska du tillkalla en veterinär som dels ställer diagnos och dels kan ge smärtstillande. Hästen måste sedan få vila i box på mjukt underlag tills det blir bättre.

Kolik

Hästen kan få koliksymtom av flera orsaker och det kan vara ett mycket allvarligt tillstånd där det finns risk för att hästen dör. Om din häst tappar aptiten, skrapar med hovarna, flämtar och rullar sig kraftigt kan det handla om kolik. Om du misstänker att din häst har kolik ska du tillkalla veterinär så fort som möjligt eftersom tillståndet kan bli värre mycket fort. Kolik kan bero på gaser, tarmvred eller förstoppning, men även på annat. Oftast händer det på grund av foderbyte. Det gäller sedan att få igång tarmmotoriken genom till exempel motion och/eller kramplösande mediciner, lindra smärta och att se till att hästen inte blir uttorkad.

Smittsamma sjukdomar

Kvarka och hästinfluensa är två mycket smittsamma sjukdomar. Det allra viktigaste för att undvika hästinfluensa är att vaccinera mot det. Se alltid till att få se veterinärpapper när du köper häst och håll koll på dem som gäller din egen häst, så att du vet vad du har för skydd och vad du kan komma att behöva komplettera med.

Det finns även många andra smittsamma sjukdomar som inte går att vaccinera mot, till exempel hudparasiter. Se till att läsa på om dessa och vidta alla de åtgärder som krävs om olyckan är framme.