Det är nog en självklarhet för många att det kanske inte går att närma barndomsdrömmen om att bli nästa hopp- eller dressyrstjärna när man väl blivit vuxen och aldrig hade chansen att gå på ridskola. Men om du befinner dig i en plats i livet där du har både tid och möjlighet att ta upp ridning ska du inte tro att det är omöjligt! Numera erbjuds det ridskola även för vuxna nybörjare på många ställen i Sverige. Du kanske inte kommer att tävla i hoppning eller dressyr, men du får i alla fall möjligheten att uppleva stall- och hästkulturen lite närmare.
Utrustning
Ofta kan du få tag i begagnad ridutrustning relativt billigt. Du behöver i första hand en bra hjälm som har CE-märkning (och därmed uppfyller vissa säkerhetskrav) och ordentliga ridstövlar eller andra rejälare skor med klack. En viss klack är mycket viktig för att du ska kunna få stöd av stigbyglarna och inte riskera att foten glider genom stigbygeln.
Många ridskolor rekommenderar också att man använder en säkerhetsväst. Det är en förstärkt väst som skyddar överkroppens fram- och baksida om man ramlar av. I tävlingar för barn och ungdomar är det ofta ett krav att de tävlande ska ha en säkerhetsväst. I övrigt finns det ridkläder i mycket olika prisklasser, men det viktigaste är att du har slitstarka kläder som du trivs i om du i första hand vill prova på ridning.
Om du ska delta i stallarbetet kan det vara bra att veta att ridstövlar ofta slits mycket av urin, gödsel och annan smuts i stallet. Använd i stället ett par rejäla arbetsskor om du ska vara i stallet mycket. Det finns skor med stålhätta som skyddar tårna mot både hästars hovar och redskap som kan tappas.
Ring och fråga
Tänk på att du alltid kan ringa till ridskolan i fråga för att få veta mer om vad du behöver. Ofta kan man till exempel få låna hjälm och ridspö.