Ridning är en av de farligaste sporterna man kan ägna sig åt, baserat på statistik gällande hur ofta olyckor förekommer inom sporten, och hur allvarliga de olyckorna är. För att undvika att skada sig allvarligt när de utövar sin sport använder därför ryttare skyddsutrustning i olika former.

Den kanske mest uppenbara delen av skyddsutrustningen är hjälmen. Hjälmen skyddar huvudet mot hjärnskador och andra skador som kan inträffa om man skulle falla av hästen och slå i huvudet, eller om man skulle få en spark mot huvudet. För att man ska vara säker på att man köper en ridhjälm som uppfyller säkerhetskraven ska man leta efter en hjälm med CE-märkning. Man bör aldrig köpa en begagnad hjälm, eftersom även en hjälm som ser hel ut på utsidan kan ha interna skador som gör att den inte ger fullgott skydd. Om en hjälm är med om en olycka, och upptar en hård stöt, bör man därför byta ut hjälmen mot en ny.PoloGirlsHorses

Ryttare använder även ibland en skyddsväst, som ska skydda deras viktiga inre organ mot krosskador (om de exempelvis skulle bli trampade på) och mot skador som kan uppstå om de faller av hästen. Det är dock inte ett krav att bära skyddsväst vid all form av ridning, endast vid tävling i fälttävlan, liksom för juniorer och ponnyryttare som tävlar i hoppning. Det är däremot en mycket förnuftig extra säkerhetsåtgärd även vid annan form av ridning. Också säkerhetsvästen ska vara CE-märkt för att den ska vara godkänd.

En annan del av utrustningen, som är viktig både för säkerheten och för bekvämligheten, är att ha ett par ridskor eller ridstövlar med klack. Det förhindrar att foten glider framåt i stigbygeln och fastnar.

Förutom den utrustning som ryttaren bär, blir det ofta många andra tillbehör och annan utrustning som en ryttare måste sköta och förvara, till exempel hästens sadel, grimma och täcke. Som ryttare och hästägare finns det därför inte något som heter ”för mycket förvaringsutrymme” – man behöver alltid mer. Ett sätt att skapa mer förvaringsutrymme, om man äger ett hus, är att bygga ett attefallshus på tomten. Fördelen med det är att det är enkelt att bygga, och att man inte behöver bygglov. Eftersom man kan inreda det som permanentbostad får man ett torrt och varmt förråd där man kan lagra även mer känslig utrustning.