Har du funderat på att skaffa häst? Häftigt! Att ha en egen häst är en mycket stor dröm för många hästälskande människor. Vissa har aldrig möjlighet att förverkliga drömmen, medan den för andra kan bli verklighet. Hästar är otroligt härliga djur som man kan lära sig väldigt mycket av. När man ska köpa häst är det därför viktigt att tänka på en hel del saker. Man behöver se till att hästen man väljer är någon som man går bra ihop med och som man även kan utvecklas tillsammans med. Man behöver även se till att man har den tid och de pengar som krävs för att man ska kunna ta hand om sin häst så bra som möjligt.

Att älska hästar mer än något i världen är tyvärr inte tillräckligt för att du ska kunna skaffa häst. Det finns många pojkar och flickor, män och kvinnor, som älskar hästar, men som ändå inte har möjlighet att äga en egen. Innan du skaffar dig en häst behöver du därför ställa dig själv några frågor och naturligtvis även se till att du kan besvara dem med genomtänkta svar.

1. Tid och pengar

Hur ser din vardag ut? Har du möjlighet att ge hästen den tid som krävs för att den ska må bra? Kommer skola eller jobb att ta upp för mycket tid och hur är det med ekonomin? Om du väljer ett stall där du behöver göra allt själv måste du räkna med flera turer till stallet varje dag.

2. Äga häst – mer än en engångskostnad

Du kanske har de pengar som krävs för att köpa själva hästen, men har du råd med allt annat som behövs? Du kommer behöva köpa in utrustning som sadel och träns, täcken, torv eller halm, foder och mycket mer. Är ni flera i stallet kan du behöva tejp med tryck för att markera vilken utrustning och vilka saker som är dina.

3. Kunskap och erfarenhet

Hur mycket kunskap har du egentligen om hästar? Du kanske är fullt erfaren när det kommer till själva ridningen, men hur är de med de andra bitarna? Innan man skaffar sig en egen häst är det viktigt att man informerar sig själv i alla möjliga aspekter och frågor. Du behöver t.ex. kunna veta vad som är giftigt för hästen att äta, hur ofta en häst behöver verka hovarna, raspa tänderna eller vilka vaccinationer och avmaskningar hästen kan behöva.

4. Är intresset tillräckligt stort?

Den här frågan är naturligtvis väldigt känslig och de allra flesta hästälskare skulle nog mena att intresset absolut är tillräckligt stort, men här är det viktigt att vara ärlig mot sig själv. Du kanske älskar hästar nu, men vart ser du dig själv om 5-10 år? Vill du skaffa familj och barn, vill du studera utomlands eller vill du kanske jobba i en bransch med obekväma arbetstider? En häst lever länge och är i behov av dig varje dag, hela livet.