En häst är idag ett djur vi mestadels förknippar med ridsport och olika tävlingsgrenar, samt självklart sällskap. Men så har det absolut inte sett ut under historiens gång. Hästen är ett djur som fått slita hårt och som många gånger fått sätta livet till för att människan har velat utföra något. Hästen har avlats fram genom flera generationer för att bli det djur den är idag och den har verkligen förändrats mycket under denna tid. Hästen har gått från att vara ett djur som ätits, använts i krig och i kolgruvan till att bli ett djur som värderas högt och som människan har som sällskapsdjur. Idag är många helt emot att äta häst, och många har svårt att ta bort en sjuk häst. Förr var det närmast som så att hästen inte var värd särskilt mycket och då gjorde det inte något om en häst dog i krig eller under en ritt.

Hästen i dåtiden

 

Från ungefär 4000 år f Kr. kan man finna tecken på tamhästar. De fanns då inom en speciell kultur norr om Svarta Havet. Troligen användes dessa hästar framför allt som dragdjur. Även sumer och egyptier använde hästen tidigt. Från ungefär 2700 f Kr. kan man finna tecken på tamhästar i Sverige. Dessa hästar var små och mycket uthålliga. De var också betydligt kraftigare än många av de hästar som finns idag. Dessa små hästar blev under järnåldern korsade med större hästraser från södra Europa. Hästarna kunde efter det användas som rid och dragdjur i krig, men också för att till exempel dra nomadernas stridsvagnar i främre orienten. Under medeltiden var hästarna fortfarande ganska små ute i samhället men hos de adliga riddarna och inom stridsväsendet fanns mer högresta och kraftigare hästar. Idag används inte hästarna på samma sätt. Hästen används ofta heller inte som mat eller för att mata andra djur i dagens samhälle, även om vissa hästar blir lejonmat efter sin död. Men vad används hästen till idag egentligen?

Hästens betydelse idag

De hästar som finns idag är i många fall framavlade för att vara snygga och smäckra. Många raser kan till exempel inte bära en vuxen man med dåtidens riddarutrustning och det är idag ytters få raser som klarar en ryttare som väger strax över 100 kilo. Hästen idag skulle därför ha mycket dåliga chanser i ett krig eftersom den har svårt att bära upp vikter, och dessutom är dess uthållighet långt ifrån vad den tidigare varit. Idag anordnar många ridklubbar maskeradhoppning och då väljer ibland ryttare att klä sig i maskeradkläder med historisk design för att likna dåtidens ryttare. Dagens hästar används dock inte till krig, och heller inte till jordbruk i samma utsträckning som för några år sedan. Idag är hästvärlden mer inriktad på olika former av tävlingar. De mest populära tävlingarna är galopp, trav, hästhoppning och dressyr. Det finns också så kallade distansritter som går ut på att häst och ryttare ska ta sig en lång sträcka på kort tid.