Är du intresserad av att lära dig rida eller har du ett barn som skulle vilja bege sig upp på hästryggen? Att rida är väldigt roligt och ger mycket större motion än vad många först kan tro. Idag rider både äldre och yngre personer, kvinnor som män och intresset är stort över hela världen. Det finns flera sätt att komma igång med ridningen, men det vanligaste är att man vänder sig till en ridskola så att man kan få grundläggande träning från professionella instruktörer. Här får du veta hur du ska gå tillväga för att boka en plats till dig själv eller ditt barn och även information om hur en ridskola fungerar.

Ansök till en ridskola

För att få börja rida behöver man först se till att hitta en ridskola som man är intresserad av. Sverige erbjuder mängder med ridskolor över hela landet, men det bästa är naturligtvis om man hittar en som ligger så nära hemmet som möjligt. Ridning är för många en sport som kan anses väldigt dyr, eftersom det är så pass mycket utrustning som ska köpas in och lektioner som ska utföras. Du behöver dock inte oroa dig för att behöva låna 400000 kronor för att kunna rida, men räkna med en avgift på ca. 4000 per termin.

Ansökningen gör du via hemsidan om det finns en sådan och i annat fall kan du kontakta ridskolan över telefon. Om du får en plats eller inte är svårt att säga. Mindre ridskolor kan vara lättare, medan större kan ha en väntetid på 1 år innan en plats kan ges.

Hur fungerar en ridskola?

På en ridskola får man lära sig att rida, men man får även lära sig betydligt mer än så. Här får du även lära dig om hur hästar ska hanteras, skötas om och hur hästens kropp är byggd. Är man väldigt ung när man börjar på ridskola är lektionerna och teorin mycket enklare, men byggs på med tiden. Oavsett om du inte har någon tidigare kunskap alls eller om du har ridit länge så finns det en kurs för just dig. Alla lektioner är uppdelade i olika nivåer, så att alla ryttare kan få lära sig i den takt som de behöver.

En ridinstruktör kommer att hålla i lektionerna och fungera som en lärare. Innan du beger dig in i ridhuset eller på ridbanan så kommer du att få förbereda din häst. Hästen ska ryktas och därefter sadlas och träns ska sättas på. När det är dags för lektionen att börja leder du iväg hästen och följer därefter ridinstruktörens instruktioner. En lektion håller vanligtvis på i 30-45 minuter och därefter ska hästarna sadlas av. Hur lång teori man har varierar. Vissa har teori på 20 minuter medan andra ridskolor inte har teori alls.