Många drömmar om att ha en egen häst, framför allt gör unga tjejer och tonårstjejer det. De går till sina föräldrar för att argumentera för ett hästinköp. Om föräldrarna inte har tillräckligt mycket kunskap om hästar och ridning kan ett för snabbt taget beslut bli en mindre rolig historia.

 

Hästar kräver tid

För att ta beslut om ett hästinköp behöver man ha lite kött på benen. Man behöver framför allt veta hur mycket tid som behövs lägga på hästen och allt arbete som hör därtill. Vad gäller tiden spelar det mycket stor roll vilken typ av stall hästen placeras i. Det finns allt från privata mindre stall till större anläggningar. De större anläggningarna har ofta fullservice, vilket innebär att de står för tjänster som handlar om in- och uttagning i hage, på- och avtagning av täcken, mockning, städning av stall, utfodring samt förberedelser för utfodring. Alla dessa tjänster kostar såklart pengar och i många fall är det plånboken som avgör vilka av dem man köper.

Ett billigare alternativ som dock kräver mycket mer eget arbete är att ha hästen i ett mindre privat stall. På sådana stall är det ofta genom gemensamt och rättvist fördelat arbete som sysslorna kring hästarna utförs. Är det endast några få hästar uppstallade är det ägarna till dem som får turas om att ta hand om sakar som utsläpp och insläpp, städning av stall, mockning och fodring. Här behöver tid läggas ner och anpassningar göras. För någon som har ont i kroppen och till exempel har artros höft eller problem med rygg kan dessa uppgifter bli svåra att sköta på egen hand och andra alternativ bör då övervägas.

Hästar kostar pengar

Som om inte arbetet med hästen vore nog så kostar den också mycket pengar. Kostnader som medföljer ett hästköp är förstås först själva kostnaden för hästen, vilket kan variera mellan allt från en siffra inkluderande en nolla till väldigt många fler sådana. När hästen väl är köpt ska den försäkras och flyttas in i ett stall. Utöver dessa kostnader ska även utrustning till hästen köpas i form av täcken, sadlar, grimmor, träns med mera. Hur dyr utrustningen är beror på vilken nivå ryttaren befinner sig på. När dessa kostnader är betalade tillkommer förstås sådant som torrfoder, spån, halm, hö med mera.

Dyrt men kul

Självklart är det inte bara kostnader som medför ett hästköp. Att ha en egen häst innebär en egen livsstil. En livsstil som är aktiv och hälsosam. Ridning är en bra träningsform och ett perfekt intresse för barn som vuxna och allt däremellan. Barn och tonåringar som har häst lär sig tidigt att ta ansvar och planera. Ett hästinköp är alltså dyrt och tidskrävande men kan ändå vara värt det tack vare de fördelar som hästlivet medför.