Att börja på ridskola är alltid något stort. Oavsett om man är barn eller vuxen så känns förväntningarna tydligt redan innan man ens klivit in genom stalldörren. Men innan du börjar rida på ridskola så finns det några saker du bör göra för att se till att upplevelsen inte blir en katastrof. Här följer några saker du bör göra innan du anmäler dig eller ditt barn till första ridlektionen.

– Gör en lista över vad som är viktigt för dig. Närhet? Satsning på någon specifik gren? Ska det finnas möjlighet att åka kommunalt till ridskolan? Vilket pris kan du tänka dig att betala?

– Välj en ridklubb som är ansluten till Svenska ridsportförbundet. Detta ökar chansen att ridskolan håller god kvalitet, att hästarna sköts på bästa sätt och att ridläraren faktiskt är utbildad för att vara just ridlärare. Ridskolor som inte är anslutna kan förstås vara lika bra men en ansluten ridskola har ändå vissa krav på sig.

– Fråga på forum och sök på nätet. Kom ihåg att Google är din vän i alla såna här fall. Det krävs sällan mer än en snabb sökning för att du ska få fram vad andra tyckeHorsesr om ridskolan du valt. Passa även på att gå in på sidor som svenska ridsportförbundets hemsida och se vad det står där.

– Jämför. Var inte rädd för att jämföra. Är du så lycklig att du har flera ridskolor i närheten att välja på så jämför dem. Åk dit och titta på stallet och lektionerna. En seriös ridskola ska inte stänga dig ute om du vill se dig omkring innan du bestämmer dig.

– Utrustning. Nu kommer den roliga delen. Viss utrustning får du låna till en början, men det kan vara skönt att ha en egen ridhjälm med tanke på risken att annars drabbas av otäcka huvudlöss. Dessutom behövs lämpliga kläder. Du hittar enkelt barnkläder online på flera olika webbutiker och till en början behöver du inte investera i ridbyxor utan det fungerar lika bra med tajts tills du vet om det är någonting att satsa på.